İçeriğe geç

Batı Anadoluda Nasıl Yazılır

Batı Anadolu nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …

Anadolu’da nasıl yazılır TDK?

ANATOLIA KELİMESİNİN ANLAMI Anadolu kelimesi, Asya anakarasındaki Türk ülkesinin adı anlamına gelir. -de ve -da ekleri göründüğünde tırnak işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime sıklıkla yanlış bir şekilde “Anatolia” olarak yazılır. Doğru kullanım Anadolu olmalıdır.

İç Anadolu’da nasıl yazılır?

Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harflerle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb. 14.

Da’de ne zaman bitişik yazılır?

“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.

Doğu Anadolu nasıl yazılır TDK?

Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …

Bölge isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?

– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Anadolu’ya gelen ekler ayrılır mı?

Özel isimlere eklenen iyelik, hal ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

Anadolu ne zaman küçük yazılır?

Yer adları, ulusal adlar ve kişisel adlardan oluşan bileşik sözcüklerde yalnızca özel adlar büyük harfle başlar. Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.

Bilinçaltı neden bitişik yazılır?

– “Altında”, “üstünde” ve “üstünde” sözcüklerinin son ekleriyle oluşturulan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: “öğleden sonra”, “bilinçaltı”, “eylem sırasında”, “olağanüstü”, “akşam”, “aceleyle”…

Doğu’da nasıl yazılır?

12. Düşünce, yaşam biçimi, siyaset vb. Anlam ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. Uyarı: Bu kelimeler yön belirtirken küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu, Ankara’nın batısı vb.

De’da ekleri nasıl yazılır?

Bağlaç da / da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu izler: Hem kızı hem de gelini geldi. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Zor olsa bile.

Özel isimlere gelen de da eki nasıl yazılır?

Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’s, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…

Da hangi durumlarda bitişik yazılır?

Da, de bağlacının -da, -de, -ta, -te durum ekleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Yer belirtme eki eklenmiş olan sözcüğün yanına konur: Yurtta barış, dünyada barış. Ki bağlacı ayrı yazılır.

Da neden ayrı yazılır?

Öğrencilere bu konu hakkında pratik bir ipucu da veriliyor: “Eğer de, da yerine ‘genius’ kelimesini koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır.” Eğer anlam değişiyorsa, bu bir eklemedir ve yanına yazılır.” 18 Temmuz 2020

Adana’da nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Adana olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Adana olmalıdır.

Kuzey Anadolu nasıl yazılır?

Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harflerle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeyi (Kuzey Anadolu) ifade ediyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harflerle yazılır.

Özel isimlere gelen hangi ekler ayrılmaz?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Batı Avrupa nasıl yazılır?

Batı Avrupa, Avrupa kıtasının batısındaki bölgeyi ifade eder.

Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?

Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir