Osmanlıda askerî sınıfa ne denirdi?
Kapıkulu Kolordusu piyade ve süvarilerden oluşuyordu. Kapıkulu Piyadeleri; Acemi Kolordusu, Yeniçeri Kolordusu, Cebeci Kolordusu, Topçu Kolordusu, Top Arabacılar Kolordusu, Humbaracı Kolordusu, Lağımcılar, Sakalar ve Solaklardan oluşuyordu. Kapıkulu Süvarileri ise Silahtarlar, Sipahiler, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler’den oluşuyordu.
Osmanlı Devleti’nin yönetici ve askerî sınıf dışında kalan kesime ne denir?
Osmanlı İmparatorluğu’nda yönetici sınıf dışındaki tüm tebaalar tebaa olarak kabul ediliyordu12. Yani sadece kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan insanlar Reaya değildi. Şehirlerde yaşayan ve ticaret ve sanayiyle uğraşan insanlar ve göçebeler de Raaya sınıfına ait sayılıyordu.
Reaya sınıfında kimler yoktur?
Reaya, toplumun başlıca üretken kesimleridir, yani çiftçiler, tüccarlar ve zanaatkarlar ve tüccarlar, yani Sultanlık belgesi olmayan gruplardır. Kelimenin anlamı yöneten ve yönetilen insanlardır ve genel olarak Osmanlı tebaasını ve özellikle üreten çiftçileri ifade eder.
Osmanlı Devleti’nde yönetimde ve askeriyede yer alan yönetici sınıfa ne denir?
Ortadoğu İslam geleneklerine göre toplum genel olarak yönetici sınıf (askeri) ve yönetilen sınıf (reaya) olmak üzere ikiye ayrılır.
Yaya ve müsellem nedir?
Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde ilk ücretli Hassa birlikleri olarak bilinen yayalar ve müsellemler, tıpkı Selçuklular’da olduğu gibi, ocaklar şeklinde örgütlenen, savaş zamanlarında orduya katılan, barış zamanlarında da kendilerine ait çiftlikleri yöneten bir askeri sınıf oluşturmuşlardır.
Kazasker hangi sınıfta?
Kazasker, Osmanlı’da ilmiye sınıfının başkanı olup adalet, fetva ve ilim işleriyle ilgilenir.
Osmanlı askerî sınıf kaça ayrılır?
Osmanlı silahlı kuvvetleri üç kısma ayrılıyordu: Kapıkulu, eyalet kuvvetleri (sınır birliklerini de içine alır) ve deniz kuvvetleri.
Reaya kime denir?
Reaya, aslen Arapça (رعية) kelimesinden gelen ve Farsçada “yönetilen” anlamına gelen bir sosyal sınıftır. Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı ve daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı İmparatorluğu’na geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi vergi üretmek ve ödemektir.
Ulema sınıfında kimler var?
Bazı Müslüman ülkelerde ulema terimi yalnızca uzun yıllar İslamî konularda eğitim almış müftü, kadı, fakih, muhaddis gibi akademisyenler için kullanılırken, bazen de molla, imam gibi daha alt düzeydeki din adamları için kullanılır.
Teba ve reaya ne demek?
Osmanlılar tarafından tebaa veya halktan bahsetmek için kullanılan bir terimdir. Sözlükte “sığır sürüsü, koyun sürüsü” anlamına gelen raiyye/raiyyet kelimesinin çoğuludur.
Cizye ve haraç nedir?
Cizyeyi zekâtın ve askerlikten muafiyetin karşılığı olarak kabul edersek, Haraç aynı zamanda Müslümanların ödediği arazi vergisinin, yani Resm-i Dönerin de karşılığı olabilir.
Ayanlar kim?
Ayanizm, 18. yüzyıla ve Tanzimat dönemine kadar Osmanlı İmparatorluğu’nda uzun süre gayri resmi olarak etkili bir kurumdu. Bu kişiler eyalet ileri gelenleri, eski yöneticiler veya bir şekilde seçkin ve saygı duyulan kişilerdi. Bir süre sonra ileri gelenler sisteme dahil edildi. Bunların arasında en öne çıkanlar eski yöneticilerdi.
Kaptan-ı Derya hangi sınıfta?
Bu sınıf, padişahtan sonra yönetimde en yetkili kişiler olan Sadrazam ve Kubbealtı Vezirleri gibi yöneticiler ile Kaptan-ı Derya ve Yeniçeri Ağası gibi askerlerden oluşuyordu. Bu nedenle Seyfiye sınıfının devlet yönetiminde en etkili sınıf olduğu söylenebilir.
Beylerbeyi kime denir?
Beylerbeyi (Osmanlı Türkçesi): Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir eyaletin idaresinden sorumluydu. “Governor” ve “Governor” gibi Fars kültüründen türetilen kelimeler, Osmanlı tarihinin farklı dönemlerinde “beylerbeyi” kelimesiyle eş anlamlı olarak da kullanılmıştır.
Mustahfız ne demek?
Sözlükte “korumak; ezberlemek” anlamına gelen hıfz kökünün “istif’âl” şeklinden türeyen müstahfız kelimesi, “koruyan, koruyan” anlamına gelir. Ortaçağ İslam tarihi kaynaklarında terim olarak kale komutanını ve emrindeki askerleri ifade eder (Aksarâyî, s. 14).
Osmanlı askeri sınıfı kaça ayrılır?
Osmanlı silahlı kuvvetleri üç kısma ayrılıyordu: Kapıkulu, eyalet kuvvetleri (sınır birliklerini de içine alır) ve deniz kuvvetleri.
Eskiden askerlere ne denirdi?
Eski Türkçedeki karşılığı sü’dür.
Topçular nedir kısaca?
Topçu Alayı, Osmanlı İmparatorluğu’nda Kapıkulu Ocakları’nın yaya bölümünün kadrosudur ve top atma ve kullanma ile görevli askerler buraya atanırdı. Sultan I. Murad döneminde Yeniçeri Ocağı’nın kurulmasından hemen sonra, Acemi Alayı’ndan askerlerle ilk Topçu Alayı kuruldu.
Osmanlıda ilkokula ne denirdi?
Osmanlı şehir ve kasabalarında en yaygın eğitim kurumu sıbyan mektepleri olup, genellikle bir cami veya hayır kurumunun yanında açılırdı.